Lytt til teksten
a a a

Snarveier

Skolerute

Se skoledager og feriedager for de videregående skolene i Østfold.

Søke videregående opplæring

1. mars er ordinær søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass som lærling.

Skolebruksplan for de videregående skolene

Krafttak for læring

Plan for å øke gjennomføringen av videregående opplæring.

Utskriftsvennlig versjon

Kafé framtidshåp

Gjennom kafédrift i Hancobygget i Fredrikstad motiveres elever som var i ferd med å droppe ut av videregående til å fortsette å skaffe seg en utdannelse.

glem1.jpg

– Skolen blir fort A4, med mange timer som oppleves som kjedelige. Det passer ikke for alle. Her er det veldig hyggelig, og folk viser at de bryr seg. Dette er en mulighet for å få en utdannelse, sier Thea Aurora Karlsen, Erika Nathalie Helgesen og Niklas Bekkevold, som er blant de åtte som fikk tilbud om å være med på å starte kafé på Hancobygget i Fredrikstad i regi av Glemmen videregående skole.

Løsningen er et tilbud til dem som står i fare for å droppe ut av skolen. Her skal det drives profesjonelt, det er hyret inn kokk (Henrik Svensson), som skal stå for det matfaglige - og så skal elevene betjene, ordne og markedsføre. Omtrent som en elevbedrift, men her er altså meningen å gi ungdom håpet og lysten tilbake. Og det er en engasjert gjeng som møtes, reflekterende over egen situasjon og mulighetene som ligger i tilbudet som nå er gitt. Deres innsats avgjør.

Rett på

Mandag startet de, tirsdag kom LO-sjef Hans-Kristian Gabrielsen på besøk, og onsdag står Kronprinsparet på menyen. Det bør man kunne kalle en røff åpning, men gjengen på Hanco-bygget tok det på strake armer og bød på både seg selv og velsmakende lunsj til delegasjonen av LO-folk, medier og fylkesbyråkrater og politikere.

LO-sjef Gabrielsen var imponert og oppløftet av det han så, hørte og møtte i samtalene med elevene.

– Det dere presenterer og beskriver er utrolig spennende, og går rett inn i kjernen av det vi er opptatt av. Ut fra det jeg møter i dag, er jeg helt trygg på at det vil gå bra med dere - med den innstillingen ordner det seg. Det er viktig å ha en slik arena som dere har fått her, og utrolig inspirerende å høre hva dere tenker. Det tar jeg med meg videre, sa han. Gabrielsen tok seg god tid til å snakke med elevene.

Bakteppe

Det er et alvorlig bakteppe for satsingen på Glemmen. Hvordan kan man gi skoletrøtte, eller elever som på annen måte ikke finner seg til rette, gnisten tilbake, og lysten til å fortsette utdanningsløpet? Med bakgrunn i den elevstyrte kantina/ bistroen på Glemmen, ble det etablert en løsning som skulle oppnå noe av det samme for deltakerne: mestring.

– 1500 elever på utsiden av skolene, 300 av dem i Fredrikstad — det finner vi oss ikke i. Derfor handlet dette om å skape en arena for å få tilbake selvtilliten gjennom å ta i mot gjester, forplikte seg til laginnsats, og være i omgivelser der alle gjør alt, forklarer assisterende rektor Gunhild Rosnes ved Glemmen vgs.


Sist endret: 29.08.2017