Lytt til teksten
a a a

Snarveier

Skolerute

Se skoledager og feriedager for de videregående skolene i Østfold.

Søke videregående opplæring

1. mars er ordinær søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass som lærling.

Skolebruksplan for de videregående skolene

Krafttak for læring

Plan for å øke gjennomføringen av videregående opplæring.

Utskriftsvennlig versjon

Unge entrepenører jubler for NM plass

Denne gjengen fra Hans Nielsen Hauge vg skole ble belønnet med NM-plass i Ungt Entreprenørskap. Kreativiteten blomstrer i Rakkestadhallen denne uken.

Tre gutter og en jente jubler for seier

André Lier, Aleksander Laabak og Emil Oliver Hamborgstrøm representerer Østfold på NM for Ungdomsbedrifter i mai. Foto: UE Østfold.

AEWA UB fra Hans Nielsen Hauge videregånde tok seks førsteplasser og var suveren på fylkesmessen for Ungdomsbedrifter.

- Jeg er helt stum! Dette betyr så mye for oss, sier André Lier, daglig leder i AEWA UB. Ungdomsbedriften tok hele seks førsteplasser og det er ingen tvil om at dette er årets beste Ungdomsbedrift i Østfold. Se oversikt over alle vinnere og priser.

André Lier, Aleksander Laabak og Emil Oliver Hamborgstrøm tar Markedsføring og ledelse ved Hans Nielsen Hauge videregående skole, og ungdomsbedrift og entreprenørskap er del av utdanningen deres. Nå kan de tre se frem til NM for Ungdomsbedrifter på Lillestrøm 4. - 5. mai 2017. Der de skal konkurrere mot de beste ungdomsbedriftene fra hele landet.

Sikter mot toppen

Og gutta i AEWA UB har siktet seg inn mot toppen - og kommet opp med en idé de mener videreutvikler et produkt nylig lansert av en av verdens fremste mobilteknologi-produsenter - nemlig Apple.

Apple lanserte nylig Airpods- trådløse hodetelefoner.

APPLE_GUTTA420


- De kan være lette å miste Men vi har utviklet det vi kaller "airstrap" som er et bånd av silikon du kan feste airpodene i, slik at du ikke mister dem, forteller André Lier.

Og fagjuryen er ikke i tvil om at guttas produkt er det beste på årets arrangement.

-Beste ungdomsbedrift i Østfold har vist en gjennomføringsfkraft det står respekt av. De viser mulighetene for verdiskaping som tar hensyn til omgivelsene, og de begrunner godt sin levedyktighet. De klarer svært bra å fremheve det som er unikt med deres produkt, og innovasjonsgraden er høy. Gjennom samarbeid og tverrfaglig fokus, begrunner de godt den læringen de har erfart fra oppstart til nå, heter det i juryens begrunnelse.

Ny rekord

Rundt 1000 elever fra hele Østfold har for øvrig meldt seg på til årets fylkesmesse i Ungt Entreprenørskap i Rakkestadhallen denne uken. Påmeldingen til årets arrangement er rekordstor.

- Forretningsideene er ungdommens egne. De har registrert bedriftene i Brønnøysundregistrene, utviklet produkter, satt opp budsjetter, solgt sine varer og tjenester, hatt styremøter og stått for den daglige driften, forteller daglig leder Christer Engstrøm for Ungt Entreprenørskap Østfold.

CHRISTER


Og en runde i Rakkestadhallen viser at de gode ideene virkelig florerer. Ved en stand finner vi en trio som har tenkt på effektivisering av en svært hverdagslig aktivitet.
- Hver gang du skjærer ost, skjærer du mer enn en skive. Derfor har vi utviklet denne ostehøvelen som gjør at kan du spare noen sekunder på morgen, smiler Vendela Cengiz (17).
2.klassingen fra Frederik II har sammen med Camila Mathiesen og Marcus Kjølberg utviklet ostehøvelen som skjærer to osteskiver om gangen.

420OSTEHØVEL

Osteskjæringen skal gjøres mer lettvint, og nettopp det speiler også firmanavnet trioen har etablert - Make It Easy.

Deler fra revet skolebygg ble kul lampe

Ved en stand litt bortenfor ostehøvel-kreatørene, finner vi 2.klassinger som også har fått en lys idé.
Aashild Ullstrup, René Michael Montalban og Pozhi Huang går på interiørfaget ved Glemmen Videregående skole.

LAMPEDESIGN420


De har utviklet en stilig lampe i industriell stil. Materialene som brukes er kobberrør, betong og pleksiglass. Det gir et rustikt og industrielt design med trendy fargebruk.
- Kobberrørene er faktisk resirkulert fra e-blokka på Glemmen som ble revet i fjor sommer, forteller Ullstrup.  

OVERSIKT420

Fylkesmessa fortsetter torsdag, da er det elever fra ungdomsskolene som viser fram sine bedrifter.

Fem NM-billetter

For de fleste ungdomsbedriftene er fylkesmessa høydepunktet og avslutningen på året med ungdomsbedrift, men for fem bedifter stopper det altså ikke der. I tillegg til AEWA UB, går disse fire også videre til NM for Ungdomsbedrifter på Lillestrøm:

  • Convenient Fashion UB fra Glemmen videregående skole.
  • MindGame UB fra Kirkebakken videregående skole.
  • Mashimoni UB fra Mysen videregående skole.
  • SciMar UB fra Greåker videregående skole.

UE ØSTFOLD

  • Tilbyr et tyvetalls pedagogiske programmer - fra grunnskolen til høyere utdanning.
  • Bidrar til å bygge opp elevers og studenters entreprenørkompetanse
  • Gjennomførte 30 603 elev- og studentaktiviteter i 2016
  • Har samarbeid i offentlig og privat næringsliv

 


Sist endret: 15.03.2017