Lytt til teksten
a a a

Snarveier

Kontakt fagopplæringen

Vi gir informasjon og veiledning til lærebedrifter, lærlinger, lærekandidater, praksiskandidater og andre vedrørende fagopplæring.

Vigo web

For elever og lærlinger

Utdanningdirektoratets nettside

Utdanningdirektoratets nettside for lærlingløftet

lærlingebilde.jpg

Lærling eller lærekandidat?

Vurdert å gå yrkesfag? Velger du det når du begynner på videregående skole, fører ca. 180 programområder til fag- eller svennebrev. Du starter opplæringen i videregående skole, og avslutter som lærling eller lærekandidat i en bedrift. 

På denne siden har vi samlet noen generelle tips og råd, vi ønsker også å gi deg noen tips om hvordan bli en aktiv søker og ikke minst skal vi gi deg intervjuer, tips og ideer fra de som er ute i lære. 

Logo lærlingløftetLærling

Aktiv søker

Når du skal søke læreplass er det viktig at du er aktiv ute og kontakter bedriften du ønsker å jobbe i. Vi har satt opp en sjekkliste!

Hvordan bli lærling

Dersom du tar sikte på å avlegge fag- eller svenneprøve i et lærefag, kan du inngå lærekontrakt med en lærebedrift. Da er du lærling.

Hvordan søke læreplass

Søking til læreplass i bedrift skjer via internett på www.vigo.no. Frist for å søke er 1. mars.

Lærekandidat

Hvordan bli lærekandidat

En lærekandidat har arbeidsoppgaver og får opplæring innenfor et begrenset antall kompetansemål i læreplanen, i motsetning til en lærling som skal ha arbeidsoppgaver og opplæring innenfor alle kompetansemålene i læreplanen.

Prøver

Fag-, svenneprøver og kompetanseprøver

I slutten av læretiden skal lærebedriften melde lærlingen opp til en fag- eller svenneprøve, og lærekandidaten opp til en kompetanseprøve.